aardappelgerechten

Voor ons tweeën heb ik de volgende gerechten gemaakt:

 

9) Spitskool in kerriesaus, aardappelen met tofustukjes:

400 g spitskool, 450 g geschilde aardappelen, pittige tofustukjes, zakje kerriesaus

Maak een pakketje met aluminiumfolie van de tofublokjes. Doe de spitskool in de 1,5 liter pan, half onder water zetten en laten slinken. Leg het pakketje erop en laat nog even zachtjes koken, daarna inpakken. De aardappelen in stukjes in de liter pan aan de kook brengen en wegzetten in de Happy. De sauspoeder losroeren met koud water in een beker. Als de spitskool gaar is, een deel van het vocht weggieten, de rest met de kerriesaus vermengen en even aan de kook brengen.

 

8) Sperziebonen, aardappelen en gehaktballetjes in champignonroomsaus:

500 g aardappelen, 450 g sperziebonen, pakje kant en klare champignonroomsaus van Knorr, vegetarische gehaktballetjes

Schil de aardappelen en snijd ze in blokjes en doe ze in een liter pan. Van de sperziebonen haal je de uiteindjes af, snijd ze in drieën, doe ze in de 1,5 liter pan en zet de bonen onder water . Snijd de gehaktballetjes in vieren en verdeel ze op twee stukken aluminiumfolie. Verdeel de saus over de gehaktstukjes en vouw de folie zo dicht dat er straks geen water in komt. Leg deze pakketjes op de bonen en breng het aan de kook. Laat deze pan iets langer doorkoken omdat anders de pakketjes teveel warmte onttrekken. Zet de pan in de Happy. Breng nu de aardappelstukjes aan de kook en zet deze ook in de Happy. Na een half uurtje is het eten gaar en zijn de gehaktstukjes in saus lekker warm.

7) Sperziebonen met ham en kaas:

300 g sperziebonen, 600 g kant en klare  aardappelblokjes (zijn voorgekookt), ~150 g ham in blokjes, zakje kaassaus

Haal de puntjes van de sperziebonen, snijd ze in stukjes van 2cm. Verdeel ze over twee pannen. Leg de aardappelblokjes er bovenop. Vul water bij tot de aardappelblokjes net onder staan. Leg de ham er (ingepakt) bovenop. Breng goed aan de kook en zet de twee pannetjes te garen. Los de kaassaus op in koud water, giet er na het garen 200 ml water bij uit een pan. Breng de saus even aan de kook. Verdeel de saus over de twee pannen.

6) Aardappels met roomkaas:

600 g aardappels ongeschild, roomkaas (het soort wat je op toastjes smeert)

Schil de aardappels en snijd ze in stukjes. Zet ze net onder water en breng het aan de kook en laat de aardappels ongeveer 30 minuten in de Happy garen. Giet ze af en eet ze met een schepje roomkaas.

5) Maaltje van de markt: Neem geen nieuwe aardappelen, vaak wel los te koop maar je kunt er flink last van je darmen van krijgen.

600 g aardappels ongeschild, kleine bloemkool, bakje chili-olijven, Griekse verse aangemaakte kaas bijvoorbeeld knoflooksmaak

Schil de aardappels en snijd ze in plakjes. Zet ze net onder water en breng ze aan de kook. Zet de pan in de Happy. De bloemkool snijd je ook in plakjes. Zet deze onder water en kook en gaar de bloemkool in de tweede Happy. Serveer met de chili-olijven en de verse kaas.

4) Pittig pannetje:

Dit is een gerecht waar je een restant ongekookte rijst in verwerkt. De hoeveelheid aardappels pas je aan, aan de hoeveelheid rijst die je gebruikt.

500 g aardappels in stukjes, 125 g saffraanrijst, 500 g worteltjes in stukjes, pittige olijven in chiliolie

Verdeel de aardappel- en wortelstukjes over twee pannetjes. Giet bij beide pannetjes 300 ml water en breng ze aan de kook. Voeg de rijst toe en breng ze nogmaals aan de kook. Na een half uur garen in de Happy, kun je de olijven inclusief de olie over de pannetjes verdelen.

3) Asperges met ei:

4 eieren, 600 g aardappels ongeschild, 500 g geschilde asperges, sausje voor bij asperges

Breng de eieren in koud water aan de kook en zet ze in de Happy.

Schil de aardappels en snijd ze in plakken, snijd de asperges in stukken. De onderste delen wat kleiner dan de kopjes. De eitjes zijn 15 minuten klaar en kunnen gekoeld worden.

Doe de aardappels en asperges in de pannen en breng ze aan de kook. De gaartijd is circa 30 minuten. Giet het vocht af in een beker en gebruik het voor de saus. Leg de eieren, aan plakjes gesneden, op het gerecht.

2) Bloemkool met camembert:

1 kleine bloemkool, 600 aardappels ongeschild, zakje pepersaus, camembert

De bloemkool kun je het best aan plakjes snijden, zo gaat er meer in een pannetje. De geschilde aardappels aan stukjes. Breng de bloemkool/aardappelmix rustig aan de kook en laat het een half uurtje garen.

Los een zakje pepersaus op in een beetje koud water. Giet het 250 ml kookvocht uit de pan erbij. Nog even verwarmen en verdeel de saus over de twee pannetjes. Leg tenslotte plakjes camembert op het gerecht.

1) Aardappelsalade:

Breng 300 tot 450 g aardappelschijfjes aan de kook. Half uurtje laten garen. Daarna afgieten en laten afkoelen. Meng de aardappels met  een bakje surinaamse eiersalade.